Panenství bohaté na díla

9. 9. 2009 9:00
Rubrika: Myšlenka na den | Štítky: z jedné vlny


Panici, ať to jsou ženy anebo muži, dávají dnešním i budoucím věřícím úžasný příklad ctnosti. Nicméně samo panenství, pokud mu chybí dobrá díla, neotvírá přístup do nebeského království. Dojít spásy totiž může jen ten, kdo je věrný, avšak nedosáhne jí ten, kdo je věrný pouze podle jména, zatímco ve skutečnosti, na základě svých skutků, je nevěrný.

Ať tě nikdo nesvede prázdnými řečmi (srv. Ef 5, 6). Muži anebo ženy, kteří nosí jméno panic, si nemohou být jisti svou spásou, jestliže jednou nepředloží díla plná zářivých plodů odpovídajících panictví. V evangeliu přece Pán nazývá pošetilými ty panny, které bez oleje a světla zůstávají venku, vyloučené z království nebeského, vzdálené od radosti ženicha, a jsou pak počítány mezi jeho nepřátele. Proto každý, kdo před Pánem slíbil zachovávat čistotu, by se měl opásat veškerou svatou a božskou ctností.

Pseudo-Klement

Zobrazeno 1809×

Komentáře

floweret

to je fakt dobrá myšlenka, že panictví/panenství člověku spásu nezaručuje.. Kdyby se spása odvíjela od našeho fyzického stavu, nebo i od našich skutků, nikdy bychom spaseni být nemohli... Chvála Bohu, že naše spása stojí na Ježíši Kristu a Jeho díle na kříži.. Jen když se na Něj jediného spolehneme, můžeme v Něm mít plnou jistotu a může se dít i proměna nás samotných - vdaných, ženatých i svobodných!

floweret

Stefi: "Je vzácné, když někdo "umí" žít celibát, jak je uvedeno shora - aby byl "plný zářivých plodů"."<br />
To je přesné... a smutné... ale jsou i výjimky :-)

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio