Vrchol kněžství

7. 7. 2009 9:00
Rubrika: Aktuality

Kněží často vykonávají mnoho činností; když si však uvědomí, že i nepatrný výsledek vyžaduje stonásobné úsilí, přichází ochablost a stres spolu s pochybnostmi: zmýlil jsem se ve svém povolání? Má vůbec celibát cenu? Proč je knězi zapovězeno, aby měl rodinu?

I já jsem měl takové myšlenky, když mi vláda zakázala veškeré církevní aktivity a deset let jsem myl v pražských ulicích výkladní skříně. Má situace mě donutila hledat svou kněžskou identitu - bez kněžského působení, bez viditelné užitečnosti, bez role lídra.

Ani Ježíš přibitý na kříži nemohl konat zázraky a kázat, ale ve své opuštěnosti pouze mlčet a trpět a tak dosáhnout vrcholu svého kněžství. V něm jsem nalezl svou pravou kněžskou identitu, která mě naplnila radostí a pokojem.

Později jsem pochopil, že tuto identitu člověk nezíská ve chvíli osvícení a milosti jednou provždy, ale že je třeba ji hledat stále, zvláště ve chvílích temných a bolestných.

Kardinál Miloslav Vlk

Zobrazeno 1005×

Komentáře

ToB

Díky za ta slova povzbuzení. Přišla v pravou chvíli.

Ester

tuto identitu člověk nezíská ve chvíli osvícení a milosti jednou provždy, ale že je třeba ji hledat stále, zvláště ve chvílích temných a bolestných.<br />
<br />
tak nejsem sice kněz:-), ale znám to....

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio