Svoboda od sebe sama

16. 2. 2010 9:00
Rubrika: Myšlenka na den | Štítky: z jedné vlny

Poslušnost, to je chudoba ve vztahu k sobě samému. Říká se, že to je nejnáročnější věc. Je totiž poměrně snadné zříci se někoho nebo něčeho, co je mimo mne, zříci se však sebe, to se zdá příliš namáhavé.
Je tomu tak možná proto, že jsme nepochopili, jak nezbytné a konstruktivní je toto zřeknutí se. Největší omezení naší svobody totiž pocházejí z vlastního lpění na nás samotných. Jakožto tvorové se spontánně snažíme sami sebe vůči druhým prosadit, kdežto zákon života spočívá právě v zapření sebe, abychom potvrdili druhého. (…)
Co je tedy poslušnost? Je to totální láska. Když jsi naplno láskou, (…) nemáš již vlastní vůli, ale vůli druhého, nejednáš ze své osobní iniciativy, ale snažíš se rozvíjet iniciativu druhého. A pokud náhodou bližní, který je vedle tebe nebo s tebou žije, dělá totéž ve vztahu k tobě, v této výměně lásky je Láska.
Tehdy to již není tvá iniciativa nebo iniciativa toho druhého, není v tom zřejmá tvá vůle nebo jeho vůle, ale vůle Boží.

Silvano Cola

Zobrazeno 1073×

Komentáře

zdis

Zní to krásně. Žít poslušnost, ale nemusí být ani lehké, ani příjemné a někdy to ani nevypadá moc rozumně. VIz Ježíš a jeho krutá smrt v nejlepších letech.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio